Mellan Himmel och Mark

I markbladet finns en återkommande kolumn, där representanter från de olika kyrkorna i Mark skriver. Vi publicerar de texter som medlemmar i Elim har skrivit här på vår hemsida under kategorin ”Tänkvärt”. Dagens text är skriven av Lars Öberg och publicerades den 5 juni 2024.

Ord och verklighet

Valtider är fulla av ordväxlingar och det pågår en ständig strid om ordens betydelse. Våra politiska partier försöker ofta forma innebörden av omdebatterade ord som klimatmål, asyl eller frihet i enlighet med deras egna övertygelser. Ett och samma ord kan därmed ha olika betydelser beroende på vilket sammanhang det används i. Det är därför inte särskilt konstigt att vi ibland kan uppleva ett visst avstånd mellan orden och verkligheten.

Om vi endast förblir ordens hörare och aldrig tar steget till att bli dess görare kan de te sig närmast ihåliga. Orden blir kroppslösa, som prästen och författaren Jean Paillard en gång uttryckte det. Han noterade att ”man kan inte sätta sig på ordet ’stol’, värma sig framför ordet ”brasa” eller söka skydd mot regnet under ordet ’tak’… Mellan dem alla och verkligheten gapar en svårforcerad avgrund.” Denna ordlösa avgrund har ibland fått språkvetare att hävda att det i själva verket inte existerar någon länk mellan våra ord och den verklighet de syftar på. Att orden liksom svävar ”ovanför” verkligheten, utan att någonsin komma i kontakt med den. Detta är dock ingen ny iakttagelse. Redan på Gamla testamentets tid ger Predikaren uttryck för liknande tankar, då han krasst konstaterar att ”inga ord räcker till, ingen kan utsäga allt”. Det faktum att ordens innebörd dessutom förändras med tiden kan få den bäste av oss att tvivla på om det över huvud taget finns något som är fast och beständigt här i världen.

Ändå tror jag att orden och språket utgör våra bästa redskap för att förstå varandra. Fast inte bara varandra, utan även för att förstå hurdan Gud är. I Johannesevangeliet kallas Jesus från Nasaret för Guds ord. Ordet som blev människa och bodde bland oss och som har förklarat Gud för oss. Man skulle kunna säga att Jesus är Guds tilltal till oss. Men till skillnad från våra egna flyktiga ord utgör det gudomliga Ordets förkroppsligande en beständig länk mellan ord och verklighet, eftersom Jesus är självaste Gudsordets görare. Det råder inga avstånd mellan hans ord och hans handlingar. Jesus överbryggar den ordlösa avgrunden. Eller som aposteln Paulus beskriver honom i Kolosserbrevet: ”Han finns före allting, och allting hålls samman i honom.”

Lars Öberg Pastor i Elimkyrkan, Skene

Liknande inlägg