Mellan Himmel och Mark

I markbladet finns en återkommande kolumn, där representanter från de olika kyrkorna i Mark skriver. Vi publicerar de texter som medlemmar i Elim har skrivit här på vår hemsida under kategorin ”Tänkvärt”. Dagens text är skriven av Thomas B. Lindbjer och publicerades den 9 oktober 2024.

Det här ordet gillar jag!”

Så kan det plötsligt låta när vi sitter och löser korsord. Jag vet inte riktigt varför, men vissa ord slår ibland an med en viss klang. Det känns skönt. Det låter bra. Det väcker associationer.

Häromsistens dök ordet ”paradox” upp. Då infann sig den där känslan. Ett ord man inte hört på länge, som får det att ringa till.

De flesta av dessa ”goa ord” flimrar oftast förbi. Men ibland tänker man vidare. Vad står ordet egentligen för?

Paradox visar sig vara en sammansättning av två grekiska ord som var för sig betyder ”vid sidan av, bortom” respektive ”mening, uppfattning”. Från början syftade det på ett påstående som gick emot den vanliga uppfattningen eller övertygelsen. Det kom att användas för att uttrycka en uppfattning som kan tyckas gå emot förnuftet, verka motsägelsefullt, men som vid reflektion kan innehålla en djupare sanning.

Ett exempel är det välkända citatet ”Ju mer jag vet, desto mer inser jag hur lite jag förstår.”

En del paradoxer blir nästan till poesi och fascinerande bilder. T.ex. som det står i Predikaren: ”Alla floder flyter mot havet, men havet blir aldrig fullt” eller ”Ögat blir aldrig mätt på att se, örat får aldrig nog av att höra”.

Jesus använde paradoxer för att få sina lyssnare att reagera och tänka till. Formuleringar som lät som motsägelser men hade en djupare mening. Ett exempel: ”Ge, och ni ska få.” Han menade inte att vi ska ge för att vi ska få. I stället utmanade han till att givandet blir en del av vårt sätt att leva. Som en följd kommer även generositet mot oss själva att bli en konsekvens.

Något att fundera över – i vår tid! Eller hur?

Låt mig avsluta med en tänkvärd definition. Det är författaren Tommy Hellsten som säger: ”Paradoxen är förnuftets djupa bugning inför något större.”

Thomas B Lindbjer, Elimkyrkan

Liknande inlägg