Mellan himmel och Mark

I markbladet finns en återkommande kolumn, där representanter från de olika kyrkorna i Mark skriver. Vi publicerar några av de som medlemmar i Elim skrivit här, under kategorin ”Tänkvärt”. Först ut kommer en skriven av Thomas B Lindbjer sep 23:

Ord som motorsåg?

I Sverige har vi en hel del lyxproblem. Jag har nyss varit inblandad i ett sådant, som inkluderade en motorsåg. Det var inte motorsågen som var problemet, utan del av lösningen.

På tomten till sommarstugan växer det nämligen en hel del ”sly”. Alltför snart blir dessa buskar stora träd som skymmer utsikten.

Det är då motorsågen kommer fram. Som en lösning på problemet. Kanske är det en lyx att ha tillgång till motorsåg? Det är definitivt en lyx att ha tillgång till en sommarstuga med utsikt över en havsvik! Och ett lyxproblem att ha träd som skymmer denna utsikt.

Vad är motorsågen? Ett oerhört kraftfullt verktyg för att enkelt ta ner det som blivit ett lite väl högt träd. Och skymmer utsikten. Snabbt och effektiv faller trädet.

Det har kanske tagit trädet femton år att växa till sin storlek. På ett par minuter är allt borta. Jag är glad och tacksam. Har troligen lite ont i ryggen. Men jag tänker på trädet. Så lång tid. Det har växt så stilla och sakta att jag  knappt märkt det, förrän det skymmer utsikten. Nu – borta.

Varför berättar jag detta? Jo, det har fått mig att tänka på ord. Ord som bygger meningar, som formar tankar. Ord som bygger relationer. Inte snabbt, men med tiden kan orden som  till en början kanske mest liknat sly ha växt till ett träd med rejäl stam. Det har format en relation som håller.

Samtidigt kan ord agera som en motorsåg. På bara några minuter kan ord rasera det som byggts under lång tid. 

Ord är något som bara finns där. Från det vi är små. De växer fram. Precis som naturen är orden en livsförutsättning. Hur handskas vi med dem? Ord som ger växt och grodd eller ord som kapar och förstör?

Jag avslutar med en vers från Ordspråksboken 4:23. Jag har bytt ut ett ord. Kan du  gissa vilket?

”Mer än allt som ska bevaras, bevara ditt hjärta för därifrån utgår orden.”

Liknande inlägg